Het verhaal achter… Nurturing Fibres

In Zuid-Afrika, zo’n 40 kilometer ten noorden van Kaapstad, in een klein plaatsje genaamd Philadelphia, ligt de boerderij van Nurturing Fibres. Op deze boerderij worden garens in de meest prachtige kleuren geverfd, allemaal natuurlijk materialen. Reden genoeg om ons te verdiepen in het verhaal achter deze garens.

Het begon allemaal in 2003, toen Carlé begon met sokken breien. Ze ging daarvoor op zoek naar het perfecte sokkengaren. De beschikbare kleuren en kwaliteiten in de omgeving stelden haar zodanig teleur dat ze zich realiseerde dat er maar één ding op zat: ze zou moeten leren om haar eigengaren te verven. Zo gezegd, zo gedaan. Na een maand had ze al meer garen geverfd dan ze zelf kon verwerken en omdat ze niet wilde stoppen met verven, verkocht ze de wol aan vrienden. En niet lang daarna begon ze garen te leveren aan Orion Wool Shop in Kaapstad en ze genoot iedere dag van het spelen met kleuren.

Carle van Nurturing FibresCarlé vertelt dat ze overal kleuren in ziet. “Mijn herinneringen zijn zelfs niet gebaseerd op gebeurtenissen, maar meer op kleuren. Ik doorzie kleuren en zie de verschillende lagen waaruit ze bestaan. Ik hou ervan om een gedachte of ervaring te nemen, die te vertalen in kleuren en die verschillende kleuren op het garen aan te brengen totdat de complexiteit van de tinten erom vraagt om gebreid te worden.”

Ze gaf haar eigen verflabel de naam Nurturing Fibres omdat ze het garen voedt met kleur. Voor de gebruiker die met het garen gaat breien, haken of weven is het garen de voeding om een kledingstuk te maken dat de drager uiteindelijk verzorging en comfort brengt.

Lees het hele verhaal achter Nurturing Fibres in TRUI magazine lente 2016.

Benieuwd waar de garens van Nurturing Fibres verkrijgbaar zijn? Kijk op de website van SCAAPI.

2 thoughts on “Het verhaal achter… Nurturing Fibres

 1. Beste Nynke,

  Heel hartelijk dank voor je reactie. De opmerking over de ondergrond van de patronen nemen we mee. De kiltspelden zijn in elk geval te koop bij Trollenwol in Driebergen en vast ook bij andere handwerkwinkels.

  Groet Katelijne

  Like

 2. Hallo mensen van Trui

  Net lees ik jullie blad, want ik ben voor een jaar lid geworden. Wat ik erg jammer vind is dat jullie op de bladzij voor patronen vaak een ondergrond van een gebreide foto hebben. Dit lijkt erg leuk maar om het patroon te lezen moet ik veel moeite doen. Ik hoop dat jullie hier iets mee doen. Een lichte achtergrond leest veel beter. Verder vind ik het een erg leuk blad geworden. Ps. Waar zijn de spelden op blz 21 te koop?

  Met vriendelijke groet,

  Nynke van der Werff.

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s