Ja, een proeflapje is echt heel belangrijk!

Lieve Kat,

Niet boos worden, want ik ga ‘ja’ zeggen. Een proeflapje is heel belangrijk. Het kan het verschil maken tussen een passend breiwerk en een resultaat dat (veel) te groot of (veel) te klein is. Iedereen breit namelijk een beetje anders. Vergelijk het met je handschrift. Ook dat verschilt van mens tot mens, van kleine kriebelletters tot grote hanenpoten. Met je proeflapje kun je de stekenverhouding bepalen, die geeft aan hoeveel steken en toeren er in tien vierkant centimeter passen. Daarmee kun je aardig bepalen hoe groot jouw breiwerk wordt, als je het aangegeven aantal steken van een patroon opzet. Veel mensen denken dat ze het patroon moeten veranderen als dat niet blijkt te kloppen, maar daar zit nu net de grap. Pas altijd de dikte van je breinaald aan. Die bepaalt namelijk hoe groot jouw steek uitvalt en dat kan bij iemand die los breit heel anders zijn dan bij een vaste breier. In de wolwinkel waar ik vaak kom, hebben alle medewerkers een andere dikte breinaald nodig om hetzelfde breiwerk te krijgen. We zijn tenslotte, gelukkig, allemaal unieke individuen met onze eigen ‘hand van breien’.

Om het nog wat ingewikkelder te maken, moet ik er eerlijk bij vertellen dat je dan nog steeds niet 100% zeker weet dat het allemaal klopt. Als je ziek bent geweest en daarna verder breit, of je breiwerk lang laat liggen alvorens het af te maken, of dat je opeens de smaak te pakken krijgt en een stuk sneller gaat breien, kan dat allemaal invloed hebben op de stekenverhouding, zodat die daardoor verandert gedurende je project. Controleer dus ook tussendoor of de stekenverhouding klopt.

Om alles nog een beetje verwarrender te maken, is er nog iets dat van grote invloed kan zijn: de manier waarop je garen gesponnen is. Hoewel het etiket een bepaalde looplengte of stekenverhouding aan kan geven, kan de manier van spinnen, bijvoorbeeld Woollen of Worsted, van invloed zijn op de hoeveelheid lucht in de draad. Je snapt natuurlijk al dat een draad die luchtig is gesponnen een andere stekenverhouding oplevert dan een steviger gesponnen draad, ook al zijn ze even dik en even lang. Het proeflapje vertelt je daar meer over. Zo kan een garen ook spinolie bevatten. Dat was je er na het breien uit, waardoor de draad meestal zichtbaar en voelbaar veel voller wordt. Dat heeft beslist invloed op de afmeting van het proeflapje en je breiwerk. Als je het dus helemaal goed wilt doen, dan moet je je proeflapje ook nog een wasbeurt geven voor je steken op gaat zetten.

Ik hoop dat dit verhaal je niet alle moed tot breien ontneemt. Aan de andere kant is een goed begin het halve werk en is het erg fijn dat je niet hoeft te ontdekken dat je je hele werkstuk weer uit moet halen omdat het niet blijkt te passen. Als laatste wil ik je nog graag influisteren dat het natuurlijk ook de charme van ambachtelijk en handgemaakt is dat je het resultaat niet met exacte wetenschap vooraf kunt vaststellen. Eigenlijk wel prettig te weten dat breien zo echt mensenwerk is. En denk hier nog eens aan terug als je de volgende keer op hoge poten je breiwinkel wilt gaan vertellen dat ze het helemaal verkeerd hadden met de hoeveelheid, de centimeters, de toeren en het patroon. Ga liever wat eerder langs als je het niet vertrouwt, dan kunnen jullie samen even berekenen wat de beste methode is voor jouw breiwerk. Breien moet tenslotte leuk blijven…

Liefs, Trui

One thought on “Ja, een proeflapje is echt heel belangrijk!

  1. Ik weet dat het belangrijk is een proeflapje te breien. Maar als je los breidt, zoals ik, moet het patroon regelmatig aangepast worden. Zeker wanneer het patroon al op naalden 3-3,5 gebreid wordt. Ik vraag maat xs-s en daardoor kan ik ook niet terug vallen op een kleinere maat, met dezelfde naalddikte. Hoop ooit nog eens een cursus/workshop te kunnen volgen waar dit en de aanpassing van het patroon uitgelegd wordt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s