Het verhaal achter… Siidegarte

In de zomer zoeken we vaak naar garens die minder warm zijn dan wol, maar wel dezelfde natuurlijke eigenschappen hebben. Zijde is zo’n product dat heel geschikt is om in de zomer mee te breien of haken. En laat die zijde nu ook nog eens zijn oorsprong hebben in een prachtig Europees vakantieland: Zwitserland. Genoeg redenen om ons te verdiepen in de herkomst van de prachtige garens van Siidegarte.

heidimuseumWe beginnen in Hirzel, een klein en schattig dorpje in de heuvels bij het Meer van Zurich. Het gemoedelijke boerendorpje ligt in de glooiende heuvels, met op de toppen de typische lindenbomen en heeft in de verte een spectaculair uitzicht op de Alpen. Hirzel is een van de ‘Heidi’-dorpjes in de buurt van Maienfeld. Johanna Spyri, de auteur van het beroemde kinderboek, dat is vertaald in meer dan 50 talen, is geboren in Hirzel, in een huis dat nog steeds bestaat en ook nog wordt bewoond. Het oude schoolgebouw uit 1660, waar zij leerde lezen en schrijven, is nu een Spyri-museum met herinneringen en Heidi-attributen van over de hele wereld.

Siidegarte is nog geen drie jaar geleden opgericht door Fides en Gaby, beiden afkomstig uit Hirzel. Het begon allemaal met de liefde voor mooie garens. Toen zij zich realiseerden dat het mooiste garen met een rijke traditie zo dichtbij werd geproduceerd, bestelden ze een paar cones, die ze zelf verfden. Van het een kwam het ander en op een mooie oktoberdag verkochten ze hun eerste strengen op een lokale markt. Dat was het begin van Siidegarte, dat ‘tuin van zijde’ betekent in Zwitser Duits, het dialect dat in de streek wordt gesproken.

Lees het hele verhaal achter Siidegarte in TRUI magazine zomer 2016

Siidegarte is in Nederland verkrijgbaar bij Trollenwol.

2 thoughts on “Het verhaal achter… Siidegarte

  1. Trui Magazine zomer 2016 is weer heel mooi vormgegeven. Voorin wordt het belang van het maken van een proeflapje onderstreept, maar op blz. 59 -Zeemeermin- vind ik jammer genoeg geen stekenproef in de beschrijving….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s