Column: Je eigen stijl creëren 

Sommige vrouwen krijgen als kind de ruimte om hun eigen stijl te ontdekken, sommige niet. Sommige vrouwen krijgen een stijl ‘opgelegd’ door hun moeder/ouders en weten vervolgens dus niet hoe ze hun eigen stijl kunnen creëren. Hoe is dat bij jou?

Zelf was ik een Oilily meisje (misschien draag ik daarom nu bijna nooit meer kleur?!). Ik liep volgens mij tot mijn 13e in Oilily kleding. Niet echt creatief, vind ik, maar volgens mijn lieve mama wel mooi, kleurrijk en goede kwaliteit. Als kind vond ik het wel mooi, maar ik wilde ook heel graag weleens een broek aan, en dan het liefst eentje waarmee ik in bomen kon klimmen zodat er een gat in mocht komen en dat ik dan van die kniestukken erop zou krijgen. Machtig mooi vond ik dat. Kniestukken. Maar dat mocht niet. Dat was armoedig. Ik snap nu wel wat mijn moeder daarmee bedoelde, maar toch vond ik het toen heel jammer.

Van mijn eerste kleedgeld kocht ik direct een treinkaartje naar Amsterdam. Ik had gehoord dat je op het Waterlooplein voor weinig geld een Levi’s 501 (die waren toen hip) kon kopen. De eerste de beste die ik zag kocht ik: mijn eerste échte spijkerbroek mét een gat erin voor 25 gulden (voel me heel oud nu ik dit schrijf). Ik voelde me zó gelukkig! Vol trots liet ik thuis mijn aanwinst zien, maar daar waren ze iets minder enthousiast dan ik. Wie kocht er nou een broek met een gat erin?? Pure geldverspilling, volgens mijn ouders. Ik geloof dat ik de spijkerbroek wel 5 keer uit de prullenbak heb gevist en heb gedragen totdat ze echt uit elkaar viel! Vanaf dit moment ging ik mijn eigen stijl ontdekken.

Een van de meest gehoorde vragen die ik krijg als DressCoach is toch wel “Wat past er nou bij mij?”. Eerlijk gezegd vind ik dit altijd een beetje een bijzondere vraag want wie ben ik, als ik jou nog niet ken, om te bepalen wat er bij jou past?! Ik kan je natuurlijk heel goed advies geven over wat jou het mooist staat qua vorm en kleur, maar je stijl bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Lastig? Nee hoor. Niet met deze tips. Geef als eerste antwoord op de volgende vragen:

  • Wat wil je uitstralen?
  • Hoe wil je overkomen?
  • Welke eerste indruk wil je maken?

Schrijf bovenstaande antwoorden voor jezelf op in steekwoorden. Zoek hier vervolgens de juiste plaatjes bij. Dit kunnen dus plaatjes zijn van kleuren, kleding, accessoires en of schoenen die je hierbij vindt passen Je kunt online een zogenaamd moodboard maken (bijvoorbeeld op Pinterest of polyvore) maar ook door ouderwets te knippen en plakken. Maak een moodboard van jouw woorden en plaatjes die hier qua uitstraling bij passen. Dit is jouw uitgangspunt voor een (nieuwe) eigen stijl. Zorg dat je dit moodboard bij je hebt, in je tas of op je telefoon, en gebruik het tijdens het shoppen of als je nieuwe outfits uit je eigen kast samenstelt. Gebruik het als inspiratie voor jezelf.

Als voorbeeld zal ik je vertellen wat mijn stijl is. Mijn stijl is vrouwelijk en stoer. Altijd en overal komen deze twee woorden terug in mijn outfits. Als ik iets vrouwelijks draag (voor mij is dat een jurk of rok) dan moet hier altijd iets stoers bij, bijvoorbeeld stoere schoenen. Andersom. Als ik iets stoers draag (dat is voor mij een broek) dan mag er iets vrouwelijks bij, en dat zijn voor mij dan hakken of een vrouwelijke top. Je zult mij zelden tot nooit helemaal vrouwelijk of helemaal stoer zien. Dan voel ik me niet mezelf. Raar maar waar. Gebruik vooral je fantasie en probeer dingen eens uit, je zult versteld staan van het resultaat!

Ik wens je heel veel succes met het creëren van je eigen stijl.

Een liefdevolle groet,

Glancy