TRUI knit-a-long 2016

In TRUI magazine lente 2016 zijn we gestart met de knit-a-long 2016: KAL Vecka. De patronen voor deze KAL staan in TRUI magazine lente 2016 t/m lente 2017.
Met deze KAL gaan we een jaar lang op breireis door Noord-Europa. We bezoeken de landen aan de Oost- en Noordzee en breien de motieven die we daar tegenkomen. Ook verdiepen we ons in de geschiedenis en traditie van breien in de verschillende landen die we bezoeken.
Aan het einde van de reis, als we weer veilig thuis zijn, hebben we een heerlijk warm vest gebreid. Een vest vol herinneringen aan een mooie reis met prachtige breitradities, die tot op de dag van vandaag nog volop in leven zijn.

Altijd al eens de Vecka uit Öland breien willen breien? Doe dan mee met deze KAL en leer stap voor stap hoe je inbreit op een rondbreinaald, het breiwerk doorknipt, er een rand omheen breit en uiteindelijk van een vierkante lap een prachtig vest maakt. Het vest ontleent de naam Vecka aan het Zweedse woord voor vouwen of plooien.

[VIDEO] Inbreien

Wil je wel mee doen met deze KAL, maar liever geen vest breien? Dan kan je door het patroon te volgen ook heel gemakkelijk een mooie deken maken.

Materiaal
Rondbreinaald 3,75 mm – 80 of 100 cm en 150 cm

Rowan Felted Tweed (50% wol/25% alpaca/25% viscose, 50 gr/175 m)
400 gr Clay 177
50 gr Rage 150
50 gr Peony 183
50 gr Tawny 186
50 gr Mineral 181
50 gr Pine 158
50 gr Celadon 184
50 gr Watery 152
50 gr Maritime 167
50 gr Seafarer 170

of

SMC Wool 125 (100% wol, 50 gr/125 m)
600 gr Natural 102
50 gr Pink 137
50 gr Lilac 145
50 gr Plum 144
50 gr Mustard 174
50 gr Leafgreen 178
50 gr Minticecream 164
50 gr Petrolblue 169
50 gr Beachblue 165
50 gr Marine 150

Stekenverhouding
24 steken = 10 cm

Brei je mee met de KAL, meld je dan aan voor de speciale Facebookgroep.

[ERRATA]
TRUI magazine lente 2016, KAL Vecka deel 1: bij patroonherhaling 1 is toer 22 weggevallen, die moet alleen met de ondergrondkleur gebreid worden.

TRUI magazine zomer 2016, KAL Vecka deel 2: patroonherhaling 1 had moeten beginnen met een effen toer met alleen de ondergrondkleur.

35 thoughts on “TRUI knit-a-long 2016

 1. Leuk idee, die kal maar begrijpen doe ik het niet helemaal. Dat je een jaar lang werkt aan een trui met meerdere kleuren begrijp ik. Maar ik vind nergens een foto van het eindproduct zodat ik kan zien waar ik mee bezig ga. Ik zou wel graag willen weten of ik het model überhaupt leuk vind, stel dat ik het niks vind… Of is dat nu net de grap van een kal, gewoon beginnen en maar afwachten wat het gaat worden?

  Like

  1. Het wordt uiteindelijk een vest en het model is op de afbeelding hierboven te zien. Omdat de inbreipatronen steeds een verrassing zijn is er expres nog geen foto van het eindresultaat, maar alleen een tekening van het model.

   Like

  2. Ja begrijp het hoor! Weet sommige woorden niet meer zo goed in het nederlands, maar normaal weet je wat je gaat breien, maar een “mystery KAL” is het een verrassing. Dus dat zouden ze er eigenlijk bij moeten zeggen!
   Misschien kan je het wel op Ravelry kan vinden!?

   Like

 2. Wat is het verschil in resultaat tussen Rowan Felted Tweed en SMC Wool 125. In de eerste zit viscose bij in begrijp ik, de andere is 100 % wol, maar hoe is het effect is daar een voorbeeld van? Er is namelijk nogal prijsverschil.

  Like

  1. De garens zijn beide heel geschikt voor het project en er zijn daarnaast nog meer garens die in aanmerking komen (in de facebookgroep zijn verschillende voorbeelden te zien). De Felted Tweed is natuurlijk een tweedgaren, dus dat geeft een ander effect dan de SMC wol en daarnaast is er inderdaad een verschil in prijs.

   Like

   1. Ja Felted Tweed is niet zo goedkoop, maar vergeet niet dat het 175 m per 50 gram is vergeleken de Drops Lima, dat is 100 m.
    Misschien ken je iemand anders die het ook wil doen en dan kan je de kosten delen!
    Want felted tweed geeft het wel een heel ander aanzien!:-)

    Like

 3. Ik ben twee weken terug begonnen. Wat een ontzettend leuk project!!! Ik gebruik Aalmerk jumper weight en dan de heldere kleuren met een lichtgrijze achtergrond. Ik heb bij ieder patroon ook nog flink gegooled over de landen waar ik doorheen brei. Fotos gekeken en dingen gelezen! Erg leuk om te doen.
  Dank je wel voor dit mooie project!

  Like

 4. Ik ben begonnen met het eerste deel! Het is voor het eerst dat ik dat ik met 2 kleuren brei. Gelukkig volg ik een cursus waar ik dit patroon gebruik. Ik ben nu al benieuwd naar het eindresultaat.

  Like

 5. Ik vind het jammer dat ik nergens alle kleuren van de wol bij elkaar kan zien, ook niet in het blad Trui. Ook had ik gehoopt dat er iets meer uitleg in zou staan over het inbreien, het breien met kleuren. Sommigen doen dit misschien voor het eerst….

  Liked by 1 persoon

 6. Heb er zin in maar net naar Zwolle geweest dus weer wol genoeg of ben ik verplicht garen mee te bestellen bij de kal je 2e trui is weer super. groetjes

  Like

 7. Hallo, ik ga ook de knitting challenge aan. Omdat ik van de felted tweed zo ongeveer alle kleuren nog heb liggen is dat een voor de hand liggende keus maar ik wil alleen graag een andere achtergrond kleur. Nu ben ik helemaal gevallen voor de groen van de ulland wol en aan het testen of ik dat samen kan gaan gebruiken. Volgens het boek is stekenverhouding van ulland 24 x 28. Op naald 3,5. Mijn ervaring met felted tweed is 22 x26. Om het juiste aantal steken te berekenen moet ik de juiste maat van de te breien lap weten. Die wordt nl. niet op het blaadje gegeven. Volgens het patroon in het boek is het een lap van 1m bij 1m maar de hoeveelheid steken op het papiertje van KAL (250) geeft een grotere lap. Mijn vraag is: wat zijn jullie aangehouden afmetingen voor de lap en welke stekenverhouding is aangenomen? Als dat bekend is, is het gemakkelijk een andere wol te kiezen en het juiste aantal steken te berekenen. Alvast bedankt!

  Like

  1. De afmeting van de lap zal ongeveer 115 x 115 cm zijn. De Felted Tweed is iets dikker dan de wol van Ullcentrum, maar de combinatie zou mooi kunnen worden. Ik zou een proeflapje breien en daarbij ook inbreien om te kijken of de combinatie van de twee garens mooi uitpakt.

   Like

 8. Ik kan bij bol.com het tijdschrift kopen of via jullie site een abonnement??!!
  En het rowangaren in kleine bolletjes kan ik dat ook bij jullie kopen.
  Prachtig idee en wil graag mee doen!!!

  Like

 9. wat een ontzettend leuk idee!! Ik doe mee!!! Ik heb lange armen maar zie meteen al hoe ik dat ga oplossen…..kan niet wachten….
  Komen de patroon delen ook op de website of alleen in het magazine?
  Groetjes Cisca

  Like

  1. De mouwen worden er op het laatst aangebreid en kunnen heel eenvoudig langer of korter gebreid worden, dus dat is inderdaad geen probleem. De patronen komen in eerste instantie alleen in het magazine.

   Like

   1. das wel jammer, uitgereknd komt het patroon dan op 5 X 8,95 = 45 euro…. best wel duur voor een kal. Ik weet je hebt er dan een heel leuk tijdschrift voor maar ik heb al zo veel leuke tijdschriften en om nou voor dit ene patroon een abonnement te nemen. hmmm ik hoop dat de patronen toch via de site beschikbaar komen 🙂

    Liked by 1 persoon

  1. Het originele patroon is met 10 kleuren, waaronder ook blauwtinten. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om het vest alleen met blauwtinten te breien, dan worden de inbreikleuren wat vaker herhaald. Opgeven is niet nodig, de patronen staan in de komende vijf nummers van TRUI (het eerstvolgende nummer verschijnt 1 maart, maar op de Handwerkbeurs trappen we de KAL alvast af en is het eerste inbreipatroon al af te halen).

   Like

  1. Het is via deze site mogelijk om een abonnement te nemen, dan wordt TRUI thuisgestuurd. Losse nummers kunnen ook online besteld worden op bol.com en bij heel veel boekhandels.

   Like

  1. Het model is zoals de tekening hierboven. De eerste drie ingebreide patronen zijn te zien op de foto hierboven, de volgende patronen houden we nog even geheim en zullen rondom het verschijnen van de nummers van TRUI waar ze in staan ook hier op de website te zien zijn.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s